Αφράτοι τραχανοκεφτέδες

Αφράτοι τραχανοκεφτέδες

Και μας μένει τραχανάς με κατσικίσιο γάλα bio Mama Irene Pasta και είναι πεντανόστιμος και έχω και κάποια υλικά που θέλω να διώξω από το ψυγείο και τι κάνω; Πειραματίζομαι! Και τι φτιάχνω; Τραχανοκεφτέδες πεντανόστιμους και αφράτους! Το κάτι άλλο! Και πανεύκολους και μυρωδάτους και δεν θα σας καθυστερήσω με μεγάλες εισαγωγές σήμερα! Πάμε να σας πω τι θα χρειαστείτε και να σας δώσω συνταγή για να τους φτιάξετε.

Ολόκληρη η συνταγή και η φωτογράφιση είναι της Ελένης littlehands_blw

Τι θα χρειαστούμε

  • Τραχανάς. Χρησιμοποίησα τραχανάκι με βιολογικό κατσικίσιο γάλα Mama Irene Pasta φυσικά που είναι πραγματικά πεντανόστιμος αλλά και αγνός τριμμένος στο χέρι. Στη συνταγή σας δίνω την ποσότητα που θα χρειαστείτε με βρασμένο τον τραχανά, αλλά υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε περίπου μισή κούπα τραχανά άβραστο. Ακολουθήστε τις οδηγίες βρασμού της συσκευασίας και αφήστε τον να κρυώσει.
  • Λαχανικά. Κρεμμύδι, καρότο και τα δύο περασμένα από τον τρίφτη.
  • Μαϊντανός. Ψιλοκομμένος. Εγώ έχω πάντα έτοιμο ψιλοκομμένο μαϊντανό στην κατάψυξη.
  • Βρώμη. Όπως σας έγραψα στην εισαγωγή, οι τραχανοκεφτέδες αυτοί, δημιουργήθηκαν με υλικά που ήθελα να τελειώσουν, ένα από αυτά ήταν το αλεύρι βρώμης αλλά δεν μου έφτασε οπότε πρόσθεσα και βιολογικές νιφάδες βρώμης. Εσείς μπορείτε να βάλετε ένα από τα δύο ενώ μπορείτε να φτιάξετε το αλεύρι βρώμης βάζοντας τις νιφάδες στο μούλτι.
  • Τυριά. Κι εδώ μπήκε η φέτα που είχε μείνει στο ψυγείο και ήταν ελάχιστη αλλά μπήκε και τριμμένο ανθότυρο γιατί ήθελα περισσότερη γεύση. Κι εδώ μπορεί να μπει συνολικά ένα είδος τυριού αλλά το καθένα δίνει τη γεύση του.
  • Αυγά. Για να δέσει το μείγμα.
  • Ελαιόλαδο.
  • Μπαχαρικά και μυρωδικά. Κάρυ, ρίγανη και θυμάρι αποξηραμένα. Το κάρυ μου ταίριαξε πολύ.

Tips

  • Αξιοποιήστε τα λεγόμενα leftovers τραχανά που σας έμεινε ετοιμάζοντας μέσα σε 10 λεπτά τους αφράτους τραχανοκεφτέδες μας.
  • Η αναλογία δίνει 16 τραχανοκεφτέδες.
  • Δεν δοκίμασα να τους καταψύξω αλλά δεν ξέρω και αν θα το έκανα λόγω του τραχανά.
  • Ο τραχανάς θα πρέπει να έχει κρυώσει λίγο για να μπει στο μείγμα.

Υλικά:

  • 300 γρ τραχανάς Mama Irene Pasta με Bio κατσικίσιο γάλα, βρασμένος
  • ½ κρεμμύδι, τριμμένο
  • 100 γρ καρότο, τριμμένο
  • 2 αυγά
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 30 γρ φέτα, τριμμένη
  • 20 γρ μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 20 γρ ελαιόλαδο
  • 40 γρ βιολογικές νιφάδες βρώμης ‘Wake up’
  • 50 γρ αλεύρι βρώμης
  • ½ κ.γ. κάρυ
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • ½ κ.γ. θυμάρι
  • πιπέρι

Διαδικασία:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C στον αέρα.
2. Σε ένα ταψί απλώστε αντικολλητικό χαρτί.
3. Σε ένα μπολ τρίψτε τα λαχανικά.
4.Προσθέστε το αυγό και ανακατέψτε με το σύρμα.
5. Συνεχίστε με τον τραχανά, το λάδι, τα τυριά, το μαϊντανό, τις νιφάδες και το αλεύρι βρώμης και τα μπαχαρικά και φορώντας γάντια ανακατέψτε καλά το μείγμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
6. Πλάστε τους τραχανοκεφτέδες και ακουμπήστε τους έναν έναν στο ταψί.
7. Ψήστε για 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Πώς να βοηθήσουν τα μικρά χεράκια

  • Αφήστε τα μικρά χεράκια να πλύνουν και στη συνέχεια τρίψουν τα λαχανικά.
  • Μπορούν να σπάσουν τα αυγά και να τα προσθέσουν στο μπολ.
  • Τα μικρά χεράκια φυσικά και θα ανακατέψουν με τα χέρια τους το μείγμα, ιδανικά φορώντας γάντια.
  • Τέλος, αφήστε τα πλάσουν τους τραχανοκεφτέδες δίνοντας σχήμα.
littlehands mamairenepasta