Πως να μαγειρέψω τα παντζάρια

Παντζάρια

Ένα βολβοειδές λαχανικό με ρίζα που το ξεχωρίζεις από το ζωηρό μωβ κόκκινο χρώμα του, τη σφιχτή του σάρκα και τη γλυκιά γήινη γεύση του.

Ένα απίστευτα ευέλικτο συστατικό στη κουζίνα και με πολλά θρεπτικά πλεονεκτήματα.

  • Είναι σε θέση να σας παρέχει ζωτικής σημασίας αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα άλατα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς.
  • Μελέτες έχουν βρει ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριών, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Mπορεί να βοηθήσει τα νεύρα και τους μυς, να λειτουργούν σωστά. Είναι επίσης μια καλή πηγή ζωτικών μετάλλων ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου, φωσφόρου, νατρίου, ψευδαργύρου, χαλκού και σεληνίου.
  • Η προσθήκη παντζαριού ή χυμού στη διατροφή σας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στα επίπεδα της χοληστερόλης. Μια μελέτη του 2011 σε αρουραίους διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα παντζαριών, μείωσε τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια ενώ αύξησε την καλή HDL χοληστερόλη. Πιστεύεται ότι αυτό οφείλεται στα φυτοθρεπτικά συστατικά του, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών. 
  • Τα παντζάρια περιέχουν χρωστικές ουσίες που ονομάζονται βεταλίνες, οι οποίες μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθώντας ενδεχομένως σε καταστάσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα.
  • Τα νιτρικά άλατα στον χυμό μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και στην επιβράδυνση της άνοιας.
Τα παντζάρια μας προσφέρουν:

Νερό

Αμινοξέα

Φολικό οξύ

Υδατάνθρακες

Αντιοξειδωτικές ουσίες όπως φλαβονοειδή και καροτενοειδή

Διαλυτές και μη διαλυτές ίνες

Βιταμίνες Α, Β και C

Μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο και νάτριο

Φυσικά σάκχαρα

Παντζάρια ψητά στο φούρνο με σκόρδο

Γρανίτα από φρέσκο παντζάρι και φυσικό χυμό λεμόνι

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σε γλυκές παρασκευές όπως σε δροσιστικά σορμπέ, σε φρέσκους χυμούς, σε κέικ.. Σε όσους δεν αρέσουν τα παντζάρια, ίσως χρειάζεται να τους δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία. 

Αλμυρά pancakes με παντζάρι, τυρί κρέμα και μήλο

Όταν αγοράσετε παντζάρια να επιλέξετε όσα είναι σφιχτά με άθιχτη φλούδα και στο ίδιο μέγεθος ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Εάν είναι δυνατόν, φροντίστε να έχουν ακόμα τη ρίζα τους και τα φύλλα τους να είναι πράσινα και και φρέσκα.

Οι βολβοί μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως και δύο εβδομάδες απο την αγορά τους ενώ τα φύλλα πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε δύο μέρες. Τα φύλλα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε όπως το σπανάκι ή τα σέσκλουλα.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να μαγειρέψουμε τα παντζάρια είναι να τα ψήσουμε ή να τα βράσουμε.

Πρίν το μαγείρεμα, πλένουμε καλά τα παντζάρια αλλά δεν τα ξεφλουδίζουμε γιατί θα φύγει το χρώμα.

Για να δούμε οτι είναι έτοιμα, τρυπάμε με ένα μαχαίρι και πρέπει να βγαίνει εύκολα. Μόλις κρυώσουν ξεφλουδίζουμε τρίβοντας απαλά τη φλούδα. Εάν δεν θέλουμε να λερώσουμε τα χέρια μας, μπορούμε να φορέσουμε γάντια ή μετά το καθάρισμα να τα τρίψουμε με φρέσκο χυμό λεμόνι.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους βολβούς ωμούς σε σαλάτες, τριμμένους στον τρίφτη όπως το καρότο.

Το παντζάρι λόγω της γλυκιάς γήινης γεύσης του, ταιριάζει πολύ με καπνιστό ψάρι, κατσικίσιο τυρί, μπριζόλα και κυνήγι.

Σούπα με παντζάρι και πράσινο μήλο

Dip με παντζάρι

Πέστο παντζάρι για ζυμαρικά

Μπορούμε να φτιάξουμε παιχνιδιάρικες κρέπες ‘ρόζ χρησιμοποιώντας στο μίγμα αλεσμένο παντζάρι. Να κάνουμε μάφιν, τρουφάκια με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς, πέστο για ζυμαρικά, ζουμερό burger με παντζάρι και πολλά άλλα