Τα οφέλη της μαγειρικής με τα παιδιά

Κάθε φορά που αφήνετε το παιδί σας να σας βοηθήσει ώστε να ετοιμάσετε ένα γεύμα, το προετοιμάζετε επίσης για να επιτύχει στη ζωή του. Η μαγειρική με τα παιδιά σας προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία ευκαιριών μάθησης και εξέλιξης!

Ποια είναι όμως τα οφέλη της μαγειρικής με τα παιδιά?

ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΓΕΥΣΕΩΝ

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της μαγειρικής με παιδιά είναι ότι μπορεί να τα βοηθήσει να αναπτύξουν μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν διαφορετικά συστατικά και τροφές εάν τα ξεκινήσουν σε νεαρή ηλικία.

ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

Υπάρχουν τόσα πολλά μαθήματα που μπορούν να διδαχθούν κατά το μαγείρεμα. Τα παιδιά μαθαίνουν αγγίζοντας, δοκιμάζοντας, νιώθοντας, μυρίζοντας, παρατηρώντας, διαβάζοντας και ακούγοντας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κουζίνα είναι ένα τέλειο περιβάλλον για ένα διαφορετικό στυλ μάθησης.

ΥΓΕΙΑ

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας είναι να μαγειρεύετε στο σπίτι. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε σπιτικά γεύματα, σε τακτική βάση, τείνουν να είναι πιο χαρούμενοι και υγιείς και να καταναλώνουν λιγότερη ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η συμμετοχή των παιδιών στην κουζίνα, από μικρή ηλικία, καλλιεργεί μια συνήθεια που θα έχει οφέλη σε όλη τους την ζωή.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΧΕΣΕΙΣ

Το οικογενειακό γεύμα, είναι ωραίο να ξεκινάει από την κουζίνα και να το δημιουργούμε μαζί. Η κουζίνα είναι ένα εξαιρετικό μέρος για τους γονείς να περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό περιβάλλον για τα αδέρφια να συνεργάζονται και να επικοινωνούν, χτίζοντας ισχυρότερες σχέσεις.

ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να εξερευνήσει τα τρόφιμα όταν μαγειρεύει χρησιμοποιώντας άλλες αισθήσεις εκτός από τη γεύση. Το ανακάτεμα, τη μέτρηση, το ζύμωμα, το στύψιμο.. είναι μερικές μόνο από τις εργασίες της κουζίνας που επιτρέπουν στα μικρά παιδιά να αναπτύξουν τη λεπτή κινητικότητα και τις δεξιότητες συντονισμού χεριού-ματιού.

ΧΤΙΣΕΙ THN ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Τα παιδιά αισθάνονται μεγάλη υπερηφάνεια όταν νιώθουν ότι έχουν ετοιμάσει με επιτυχία ένα πιάτο για τα ίδια και την οικογένειά τους.

ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ

Όταν μαγειρεύουν, τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν συγκεντρωμένα και να προσέχουν κάθε λεπτομέρεια διαφορετικά η συνταγή δεν θα ολοκληρωθεί σωστά. Σε ένα μάθημα μαγειρικής, εάν ένας μαθητής χάσει ένα πρώτο βήμα, το τελικό προϊόν δεν θα βγει σωστά. Τα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα ότι πρέπει να προσέχουν αν θέλουν να φάνε στο τέλος αυτό το νόστιμο γεύμα που ετοιμάζουν!

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Το μαγείρεμα μπορεί να είναι διασκεδαστικό και ευχάριστο τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Τα παιδιά σας θα χαρούν να δημιουργήσουν ένα πιάτο και να το απολαύσουν, ενώ εσείς δημιουργείτε όμορφες αναμνήσεις που τα παιδιά σας θα θυμούνται για πάντα.

ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΑΣΦΑΛΗ

Διδάξτε στα παιδιά τη σημασία της ασφάλειας κατά το μαγείρεμα. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το μαγείρεμα ασφαλές είναι να γνωρίζετε τις ικανότητες του παιδιού σας και το στάδιο ανάπτυξής του. Ένα τετράχρονο παιδί, για παράδειγμα, μπορεί να μην είναι έτοιμο να σοτάρει λαχανικά σε ζεστό τηγάνι, αλλά μπορεί να έχει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες να ξεπλύνει τα φρούτα ή να ετοιμάσει την σαλάτα.

Σας αρέσει να μαγειρεύετε με τα παιδάκια σας? Θα χαρούμε να δούμε τις δικές σας φωτογραφίες και γιατί όχι να τις ανεβάσουμε και στο site μας. Μπορείτε να τις κάνετε share στο instagram @mamairenepasta ή με #mamairenepasta

https://www.instagram.com/mamairenepasta/

https://www.instagram.com/christina.kotopoulou/