Γεμιστή κολοκύθα με τραχανάκι του μπαξέ
Μόλις 4 μέρες πριν τα Χριστούγεννα και επιβάλλεται μία συνταγή για τα οικογενειακά ρεβεγιόν, μία συνταγή που μπορούν να φάνε όλοι ανεξαρτήτως και φυσικά είναι εντυπωσιακή και πεντανόστιμη. Η πρόταση μου λοιπόν για φέτος είναι η vegan γιορτινή γεμιστή κολοκύθα με τραχανάκι του μπαξέ Mama Irene. Μύρισε Χριστούγεννα ή μου φαίνεται;
Ολόκληρη η συνταγή, η φωτογράφιση και το κείμενο είναι της αγαπημένης Ελένης LittlehandsBLW και θα την βρείτε στο παρακάτω link https://www.littlehandsblw.com/2021/12/giortini-gemisti-kolokytha-me-trahana/
Υλικά:
- 250 γρ τραχανάκι του μπαξέ
- 5 μικρές κολοκύθες
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μικρό πράσο (το λευκό μέρος), ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο, τριμμένο
- 45 γρ κουκουνάρι
- 60 γρ cranberries αποξηραμένα ή σταφίδες
- 1 κ.σ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
- 1 πρέζα τζίντζερ σκόνη
- 5 κούπες νερό
- αλάτι (για άνω του έτους)
- πιπέρι
Διαδικασία:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 180ο C.
- Κόβουμε τις κολοκύθες στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους και τις ίνες.
- Απλώνουμε με ένα πινέλο τις 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο πάνω στο εσωτερικό από τις κολοκύθες.
- Τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά (ανάλογα το μέγεθος τους) μέχρι να μαλακώσει εσωτερικά.
- Όταν είναι έτοιμες αφαιρούμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
- Με ένα κουτάλι αφαιρούμε ένα μέρος από την ψίχα τους με προσοχή.
- Παράλληλα ξεκινάμε την προετοιμασία της γέμισης.
- Σε μία πλατιά κατσαρόλα ή σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε τις άλλες 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα cranberries, το τριμμένο καρότο και τα μπαχαρικά και τα σοτάρουμε ένα λεπτό.
- Βάζουμε τον τραχανά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ανακατεύουμε διαρκώς απαλά για περίπου 4-5 λεπτά.
- Ενώ είναι ακόμα αρκετά ζουμερό αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την ψίχα από την κολοκύθα και ανακατεύουμε.
- Με ένα κουτάλι μεταφέρουμε και γεμίζουμε τις μισές κολοκύθες, σκεπάζουμε με τις άλλες μισές και δένουμε με σπάγκο για να μη γυρίσουν ή ανοίξουν.
- Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στις αντιστάσεις και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
- Σερβίρουμε ζεστό.