Γεμιστή κολοκύθα με τραχανάκι του μπαξέ

Γεμιστή κολοκύθα με τραχανάκι του μπαξέ

 

Μόλις 4 μέρες πριν τα Χριστούγεννα και επιβάλλεται μία συνταγή για τα οικογενειακά ρεβεγιόν, μία συνταγή που μπορούν να φάνε όλοι ανεξαρτήτως  και φυσικά είναι εντυπωσιακή και πεντανόστιμη. Η πρόταση μου λοιπόν για φέτος είναι η vegan γιορτινή γεμιστή κολοκύθα με τραχανάκι του μπαξέ Mama Irene. Μύρισε Χριστούγεννα ή μου φαίνεται;

Ολόκληρη η συνταγή, η φωτογράφιση και το κείμενο είναι της αγαπημένης Ελένης LittlehandsBLW και θα την βρείτε στο παρακάτω link https://www.littlehandsblw.com/2021/12/giortini-gemisti-kolokytha-me-trahana/

Υλικά:

  • 250 γρ τραχανάκι του μπαξέ
  • 5 μικρές κολοκύθες
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό πράσο (το λευκό μέρος), ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, τριμμένο
  • 45 γρ κουκουνάρι
  • 60 γρ cranberries αποξηραμένα ή σταφίδες
  • 1 κ.σ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
  • 1 πρέζα τζίντζερ σκόνη
  • 5 κούπες νερό
  • αλάτι (για άνω του έτους)
  • πιπέρι        
 

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 180ο C.
  2. Κόβουμε τις κολοκύθες στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους και τις ίνες.
  3. Απλώνουμε με ένα πινέλο τις 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο πάνω στο εσωτερικό από τις κολοκύθες.
  4. Τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά (ανάλογα το μέγεθος τους) μέχρι να μαλακώσει εσωτερικά.
  5. Όταν είναι έτοιμες αφαιρούμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
  6. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε ένα μέρος από την ψίχα τους με προσοχή.
  7. Παράλληλα ξεκινάμε την προετοιμασία της γέμισης.
  8. Σε μία πλατιά κατσαρόλα ή σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε τις άλλες 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
  9. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα cranberries, το τριμμένο καρότο και τα μπαχαρικά και τα σοτάρουμε ένα λεπτό.
  10. Βάζουμε τον τραχανά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  11. Αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ανακατεύουμε διαρκώς απαλά για περίπου 4-5 λεπτά.
  12. Ενώ είναι ακόμα αρκετά ζουμερό αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την ψίχα από την κολοκύθα και ανακατεύουμε.
  13. Με ένα κουτάλι μεταφέρουμε και γεμίζουμε τις μισές κολοκύθες, σκεπάζουμε με τις άλλες μισές και δένουμε με σπάγκο για να μη γυρίσουν ή ανοίξουν.
  14. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στις αντιστάσεις και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
  15. Σερβίρουμε ζεστό.
littlehands mamairenepasta