Αυτή η χειμωνιάτικη σαλάτα με κους κους λαχανικών, μπρόκολο, αρακά, ρεβύθια και γλυκόξινο dressing ταχινιού κέρδισε τις καρδιές μας! Ένα ελαφρύ αλλά χορταστικό vegan γεύμα για όλη την οικογένεια που που έχει όλα όσα χρειάζεται ένα πλήρες γεύμα.
Από την kids food blogger @littlehands_blw
Τι θα χρειαστούμε
Για τη σαλάτα
- Κους κους λαχανικών Mama Irene Pasta
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 μικρό μπρόκολο
- 1 κούπα βρασμένο αρακά
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 1 κούπα μωβ λάχανο, ψιλοκομμένο Προτείνω για μικρότερα παιδιά να το σωτάρετε μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά
- 1 κούπα ρεβύθια βρασμένα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- ½ κ.γ. κουρκουμάς
- ⅓ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- πιπέρι
- αλάτι (για παιδιά άνω του έτους)
Για η σως
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι (ή βαλσαμική κρέμα με μέλι για παιδιά άνω του έτους)
- 1 κ.σ. Ταχίνι ολικής από τη σειρά Wake up by Mama Irene Pasta
- 1 ½ κ.γ. χαρουπόμελο ή μέλι (για παιδιά άνω του έτους)
- 1 ½ κ.γ. χαρουπόμελο ή μέλι (για παιδιά άνω του έτους)
- αλάτι (για παιδιά άνω του έτους)
Διαδικασία:
- Σε μία μέτρια κατσαρόλα βάζουμε περίπου 4-5 κούπες νερό να βράσει.
- Μόλις βράσει το νερό προσθέτουμε το κους κους λαχανικών Mama Irene Pasta και βράζουμε για 4 λεπτά.
- Κλείνουμε το μάτι, αφαιρούμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα αφήνοντας το κους κους να φουσκώσει.
- Παράλληλα, ψιλοκόβουμε τα λαχανικά ενώ κόβουμε το μπρόκολο σε μικρά δεντράκια.
- Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά να χαρίσουν το άρωμα τους και ανακατεύουμε 1-2 φορές με μία ξύλινη κουτάλα.
- Συνεχίζουμε σωτάροντας τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά και έπειτα βάζουμε το μπρόκολο και το λεμόνι αφήνοντας να μαλακώσει και να πάρει χρώμα για 8-10 λεπτά. (Θέλουμε να κρατάει το μπρόκολο εκτός αν έχουμε μικρότερα παιδιά που θα προσθέσουμε νερό και θα το αφήσουμε να βράσει. Επίσης για βρέφη σε αυτό το σημείο προσθέτουμε και το λάχανο για να μαλακώσει ή το βράζουμε μαζί με τον αρακά)
- Λίγο πριν τα αφαιρέσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε και τα βρασμένα ρεβίθια και τα αφήνουμε να πάρουν λίγο χρώμα και άρωμα για 2-3 λεπτά.
- Ξεπλένουμε και σουρώνουμε σε κρύο νερό το κους κους λαχανικών για να αφρατέψει και το προσθέτουμε σε μία μεγάλη σαλατιέρα.
- Προσθέτουμε στη σαλατιέρα τα λαχανικά και τα ρεβίθια και ανακατεύουμε καλά με απαλές κινήσεις.
- Τέλος, ετοιμάζουμε το dressing απλώς ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί.
- Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.
Η χειμωνιάτικη σαλάτα με κους κους και μπρόκολο σερβίρετε και ζεστή και κρύα.
Αν το κους κούς φρέσκων λαχανικών σας μετά το φούσκωμα έχει κρατήσει υγρασία σουρώστε το και για πιο σπυρωτό και αφράτο αποτέλεσμα ξεπλύντε το κάτω από κρύο νερό. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι απαλά για να αφρατέψει και να αφαιρεθεί τελείως το νερό.
@littlehands_blw